1 lipca 2020 r. wejdzie w życie nowa matryca stawek VAT. Sprawdź, które produkty obłożone zostaną wyższym podatkiem od wartości dodanej, a które stawki ulegną obniżeniu.
Stawki VAT po zmianach
Stawki obniżone:
- pieczywo każdego rodzaju oraz ciastka objęte zostaną stawką 5% (obecnie pieczywo świeże – 5% lub 8%; wyroby ciastkarskie – 8% lub 23%);
- owoce cytrusowe i tropikalne, skórki owoców cytrusowych lub melonów, niektóre orzechy jadalne objęte zostaną stawką 5%, czyli jak wszystkie owoce (obecnie 8%);
- buliony, zupy, żywność dietetyczna i homogenizowana objęte zostaną stawką 5% (obecnie 8%);
- żywność dla niemowląt i małych dzieci, pieluszki, smoczki oraz foteliki samochodowe objęte zostaną stawką 5% (obecnie 8%);
- artykuły higieniczne (tampony, podpaski higieniczne, pieluchy, wkładki dla niemowląt itp.) objęte zostaną stawką 5% (obecnie 8%);
- słodka papryka, musztarda, niektóre przyprawy korzenne i przyprawy przetworzone objęte zostaną stawką 8% (obecnie 23%);
Stawki podwyższone:
- niektóre przyprawy nieprzetworzone objęte zostaną stawką 8% tak jak pozostałe przyprawy (obecnie 5%);
- ośmiornice i homary oraz inne mięczaki, skorupiaki i bezkręgowce wodne oraz przetwory z nich, jak również kawior i dania serwowane w placówkach gastronomicznych, których składnikiem są wspomniane produkty, objęte zostaną stawką 23% (obecnie 5% lub 8%);
- lód stosowany do celów spożywczych i innych celów chłodniczych objęty zostanie stawką 23% (obecnie 8%).
W razie braku pewności co do właściwej klasyfikacji konkretnych towarów lub usług, podatnik będzie mógł od 1 listopada 2019 r. ubiegać się o wiążącą informację stawkową dotyczącą tychże stawek.
Cała ustawa – http://www.dziennikustaw.gov.pl/D2019000175101.pdf